Categories
Nyheter

Alla vill väl ha snygga skor…

Skovård utförd av assistent

För många människor är det viktigt att känna sig hel och ren. Att ha rena kläder känns viktig. Man vill ofta visa upp ett fint yttre. Detta vill man vare sig man sitter i rullstol och har personlig assistans eller om man är utan funktionsnedsättning så känns det viktigt för många med sitt yttre.

Att sköta om sina skor gör många som är gående, rengör, putsar, impregnerar dem för skydda mot väta och smuts. Man använder sig ibland sig av olika husmorstips på hur man skall hålla sina skor rena och fria från tåjam. Detta är lika viktigt även om man inte använder sina skor till att gå med och sliter på sina skor lika mycket om man sitter i rullstol. Eftersom man oftast vill se proper ut.

Det är då viktigt att kunna få den hjälp av assistenter om man inte klarar av det själv. Jag brukar jämföra skor med rullstolens chassis och rullstolshjul. Det är viktigt att underhålla den rullstol man har och använder dagligen.

Vem vill ha en dammig rullstol som ser sliten och smutsig ut? Det är dock för vissa personer som använder rullstol svårt att att se att sin rullstol behöver få sig en regäl rengöring då man kanske inte kan böja sig och titta på hur det ser ut.

Där kommer initiativ från assistenterna fram. Det är här personliga assistenterna blir våra ögon och kan berätta att det kanske kan vara läge att rengöra rullstolen

När man har personlig assistans så har man rätten att få leva som andra, alltså bestämma över sitt liv och assistenter skall utföra det som man behöver hjälp med och inte ta över ens liv och bestämma åt en. Men att man som assistent föreslår att det kan vara dags att tvätta rullstolen, ge tips och råd utan att bestämma över den man jobbar för är bra.

Att ha en ren rullstol, och att sköta om den är lika viktigt som att sköta sina skor. Båda håller längre om man sköter om dem och de ser mycket snyggare ut samt vem vill ha massa damm och smuts på rullstolen…det är ju som att visa upp sig i smutsiga skor….

att rengöra rullstolen är lika viktigt som rengöra skor som man går med.