Categories
Nyheter

Barbie docka med DS

Leksakstillverkaren Mattel lanserade den 9 maj,  den första Barbie-dockan med funktionsnedsättningen Downs syndrom. 

– Den skapades för att få ännu fler barn att se sig själva i Barbie och för att låta Barbie spegla världen runt dem, säger företaget i ett uttalande.

– Barbie-dockan med Downs syndrom är tänkt att inspirera alla barn att berätta mer historier genom lek.

Mattel samarbetade med den amerikanska organisationen National Down Syndrome Society (NDSS) för att @säkerställa att dockan på ett korrekt sätt representerade en person med Downs syndrom”. 

– Det var en ära att arbeta med Barbie i arbetet med Barbie-dockan med Downs syndrom. Det betyder så mycket för vår gemenskap, som för första gången får leka med en Barbie-docka som ser ut som dem, säger Kandi Pickard, ordförande för NDSS. 

– Dockan visar att vi aldrig ska underskatta kraften i representation. Det är ett stort steg framåt för inkluderingen och ett ögonblick som vi firar.

Lanserades av modellen Ellie Goldstein

Dockan lanserades med hjälp av den brittiska modellen Ellie Goldstein, som har Downs syndrom. 

”Jag är överlycklig att det nu finns Barbie-dockor med Downs syndrom. När jag såg dockan blev det så känslosamt och jag blev så stolt. Det betyder mycket för mig att barn kommer att få möjlighet att leka med dockorna och lära sig att alla är olika. Jag är stolt över att Barbie valde mig till att visa upp dockorna för världen”, skriver hon på Instagram.

”Mångfald är viktigt eftersom folk behöver se fler människor som mig där ute i världen i stället för att gömmas undan. Barbie kommer att hjälpa till att få det att hända.”

Text hämtad från Tidningen Expressen

Vi på Familjeassistans ser detta som en utveckling i rätt utveckling och hoppas på fler dockor som skapas med olika funktionsnedsättningar. Idag finns det redan några olika dockor med andra funktionsnedsättningar men vi hoppas på fler.