Categories
Nyheter

Navigator ACT

Föräldrar som har barn med någon funktionsnedsättning och som upplever stress, oro och nedstämdhet kopplat till barnets funktionsnedsättning kan Navigator Act vara en bra hjälp.

Navigator Act är en terapi form där man i grupp träffas för främja välmående och ett flexibelt förhållningsätt i sitt föräldraskap. I grupp tränar man bland annat på acceptans, vila och återhämtning samt att göra förändringar som är viktiga i sitt egna liv.

Navigator ACT är baserad på Acceptance and commitment Therapy ACT om är en form av Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Inom Navigator ACT går man igenom hur man kan hantera sin stress och påfrestningar i föräldraskapet med funktionshindrat barn. Mar lär sig att bli medveten om sina tankar och hur sina känslor påverkar en samt lära sig reflektera över vad man behöver acceptera och vad man kan förändra.

Navigator ACT innehåller flera teman som man i grupp arbetar tillsammans med. Navigator ACT är uppskattat av många föräldrar och det finns Navigator ACT tema grupper för föräldrar som har barn i olika åldersgrupper. Det finns även för grupper med föräldrar med vuxna barn och för grupper med specialinriktning emot en specifik diagnos grupp.

Det finns flera habiliteringar runt om i landet som erbjuder detta.