Categories
Nyheter

Hjärtedagssemlor – två godingar i en

Först fettisdag och sedan Alla hjärtansdag direkt efter, varför inte slå ihop firandet och baka hjärtedagssemlor med hallongrädde? En inte lika söt semla som den med mandelmassa, men minst lika god.

Här kommer receptet:

  • 50 gr jäst
  • 3,5 dl mjölk
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 550 gr vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg uppvispat till pensling
  • Fyllning:
  • 2 dl hallonsylt
  • 5 dl vispgrädde
  • Florsocker till garnering

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 30 grader, smula ner jästen i en skål och rör ut med mjölken.
  2. Tillsätt socker, kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och cirka  2,5-3 dl av mjölet.
  3. Arbeta ihop degen i maskin, tillsätt smöret i små bitar och resten av mjölet, knådas ca 15 min i matberedaren till en smidig deg.
  4. Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk, låt jäsa till dubbel storlek.
  5. Knåda degen väl, dela den i åtta till tolv lika stora delar, beroende på hur stora semlor du vill göra. Rulla till fina bullar, lägg på bakplåt täckt med bakplåtspapper.
  6. Täck bullarna igen med plastfolie och låt jäsa 30 minuter till. Sätt ugnen på 210 grader en kvart innan bullarna ska gräddas.
  7. Pensla bullarna snabbt med lätt hand och grädda 10-15 minuter, låt svalna på galler. Skär av ett lock på varje bulle och stansa ut ett hjärta.
  8. Gör fyllningen, vänd ihop fast vispad grädde med hallonsylt, och spritsa den fint i semlorna.
  9. Sätt på locken, pudra över florsocker, servera till kaffet och njut!