Categories
Nyheter

Att jobba som personlig assistent

Marcus som roddar med hjälpmedel på kundens hotellrum. Marcus har sovit i hotellrummet jämte med connectingdoors för vara nära kunden men ändå få sitt egna krypin på kundens resa i Sverige.

Att jobba som personlig assistent är nog ett av de mest svåra yrken man kan ha tänker jag.

Jag har personligen varit lyckligt lottad med att ha haft kanonassistenter runt mig genom livet med personlig assistans men det är precis som i ett äktenskap – man måste jobba med relationen

Jag anser att det allra viktigaste för både assistenten och den assistentanvändaren är att ha en tydlig och uppriktig kommunikation mellan varandra. Tydlighet vad det än gäller anser jag är det viktigaste för assistansen skall fungera, men det är ju nu ur mitt perspektiv som både användare av assistans och som arbetsledare.

Jag har kollat av med assistent Marcus vad han tycker är viktigt i sin roll som personlig assistent:

Marus bekriver sitt jobb som givande och roligt. Han känner att kan gör nytta för någon annan person. Dock är det inte alltid det enklaste jobbet då man alltid får vara beredd på att saker kan hända och man får vara beredd på att kunna ställa om. Att han läser till ingenör på Chalmers i Göteborg har varit till hjälp då han ibland behövt laga rullstolar provisoriskt eftersom kundens rullstol har gått sönder på någon resa. Att man har egenskaperna av att kunna vara lite av en kamelont är också något han tycker är viktigt i sin yrkesroll. Han måste kunna anpassa sig i olika miljöer och situationer, allt ifrån att vara med och fika med anhöirga eller vänner till kunden och där vara social och trevlig men ändå inte ta över och ta för mycket plats, till att kunna vara fysik för hjällpa till att lyfta och bära både kunden och kundes hjälpmedel samt hålla många tankar i huvudet samtidigt.

Att jobba som personlig assistent under sin studietid är jättebra. Att jobba, tjäna pengar och göra nytta för någon i dennes vardag samt hinna med att skaffa sig en utbildning är kanoners, som vi säger här i Götet!

Ha en kanondag! //Anna